حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمد سعیدی در یکصد و چهلمین جلسه شورای فرهنگ عمومی استان قم، از هیئتها و عزادارن حسینی(ع) به خاطر زنده نگهداشتن شعائر اسلامی و حسینی تقدیر و تشکر کرد.
وی افزود: اولویتبندی آسیبها در امور مهم اعتقادات و نمادهای دینی مردم احراز شود و همچنین سطحبندی آسیبها نیز مورد توجه قرار بگیرد.
تولیت آستان مقدس حضرت معصومه(س)، گفت: این موارد باید به گونهای دستهبندی، اولویتبندی و اقدام شود که موجب جوسازی دشمن علیه عزاداری حسینی(ع) نشود و در نهایت نیز این موارد با مشورت مراجع عظام تقلید به مرحله اجرا درآید.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی قم گفت: هیئتهای مذهبی همانگونه که به حضرت امام حسین (ع) ارادت دارند، باید به آسیبهای عزاداری نیز توجه داشته باشند.
حجتالاسلام والمسلمین عباس دانشی با قدردانی از کسانی که در برپایی و حفظ آیینهای عزاداری حسینی (ع) تلاش میکنند، گفت: عاشورا الهامبخش تشیع بوده و انقلاب اسلامی ایران نیز ثمره عاشوراست.
وی گفت: مداحان در گذشته و حال سهم بسیار مهمی در اقامه شایسته عزای حسینی(ع) داشتهاند و دارند و بحمدالله مرثیهخوانان و هیئتهای مذهبی بهویژه هیئتهای پرشور جوانان از دانش و بصیرت خوبی برخوردارند، اما پا به پای اقبال جامعه به مجالس عزای حسینی(ع) مداحان نیز باید در ارتقای سطح دانش، معرفت و آگاهیهای خود برای ارائه صحیح و فاخر عزای حسینی (ع) کوشش کنند.
دبیر شورای فرهنگ عمومی قم با اشاره به آسیبهای عزاداری حضرت سیدالشهدا (ع) گفت: از جمله آسیبهایی که در یک پژوهش در استان قم به آن پرداخته شده است میتوان به مواردی همچون راهیابی برخی از آلات موسیقی و بعضاً بهصورت افراطی، وجود دهها طبل در برخی از هیئتها که گاه جز صدای طبل صدای دیگری از آن هیئتها شنیده نمیشود، چلچراغهای پرنوری که در شبها با ریتمها و نواهای خاص حرکت داده میشود، حمل برخی از علمها که تناسبی با منطق عاشورا ندارد، حمل تصاویر برخی از حیوانات، نیمه برهنه شدن برخی از عزاداران هنگام سینهزنی، بستن پارچه بر درختان، سد معبر و مزاحمت برای همسایگان، مداحی محوری بدون خطابه و وعظ و حضور افراد کم اطلاع در آیینهای عزاداری بهعنوان مداح بدون تأیید و نظارت استادان این عرصه مهم، از جمله آسیبهایی است که میتوان به آنها اشاره کرد.
وی، غلو، بهکارگیری تعابیر نامناسب و حتی بیان مطالب کذب در بیان مداحان را از دیگر آسیبهای این عزاداریها نام برد و گفت: خواب محوری، تعیین مبالغ سنگین برای برخی از اجراها، بروز رفتارهای دین گریزانه برخی از افراد بهعنوان مداح و هیئتی از جمله عدم توجه به اقامه نماز و امر به معروف و نهی از منکر، تعصبهای قومی و بدعتهای خطرناکی مانند قمهزنی، عدم رعایت بهداشت و نظافت و رقابتهای ناسالم در این عرصه، آسیبهای جدی به مجالس عزای حسینی(ع) وارد میکند.
انعکاس عزاداریهای نامناسب بهویژه آنکه مکان این عزاداریها در قم است انعکاس نامناسبی در رسانههای بیگانه و تبلیغات ضد شیعی و تکفیری دارد
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی قم اضافه کرد: بحث مداحی محوری مجالس بدون خطابه در مراسم ترحیم نیز وجود دارد، البته این آسیب در شهر مقدس قم کمتر از سایر نقاط کشور دیده میشود.
وی خاطرنشان کرد: انعکاس عزاداریهای نامناسب بهویژه آنکه مکان این عزاداریها در قم است انعکاس نامناسبی در رسانههای بیگانه و تبلیغات ضد شیعی و تکفیری دارد.
وی گفت: انشاءالله مداحان ارجمند که نقش بسیار ارزندهای در شور و هیجانات سازنده مجالس عزای حسینی(ع) دارند و همچنین گردانندگان دلسوز هیئتهای عزاداری، حسینیهها و تکایا به رهنمودهای امام خمینی (ره) و دستورات و دغدغههای همیشگی رهبر معظم انقلاب اسلامی که خود بزرگترین اقامه کننده عزای حسینی (ع) هستند، توجه بیشتری داشته باشند تا آسیبها و آفتهای این عرصه از مجالس عزاداری رخت بربندد.
دبیر شورای فرهنگ عمومی استان قم خاطرنشان کرد: باید از این فرصت منحصربهفردی که توسط عزاداریها در اختیار جهان تشیع است برای بیان معارف غنی اسلام و تشیع استفاده کرد.