با پایان گرفتن سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر بود که خیلیها گمان کردند دیگر امیدی به اکران عمومی و حتی خصوصی یکی از پرحاشیه ترین فیلمهای مذهبی ایران که بدون تردید در ردیف مهمترین آنها نیز قرار دارد، نیست؛ روایتی سینمایی از واقعه کربلا و قیام حضرت سیدالشهدا(ع) که این بار با شکل و شمایلی متفاوتتر از آنچه در مجموعههای تلویزیونی و حتی سینمایی دیدیم هم به لحاظ محتوا و هم به لحاظ کیفیت سینمایی برای مخاطبان ساخته شد، تفاوتهایی که اگر چه باید پیرامون آن و البته کیفیتهای فنی و ساختاریاش میطلبد در مجالی دیگر به آن پرداخت اما ضروری است که به این موضوع واقف باشیم که «روز رستاخیز» فصلی نوین در عرصه آثار سینمایی با مضامین دینی است.
عرصهای که اگر چه بعد از روایت ماندگار شهرام اسدی از «روز واقعه» بهرام بیضایی دیگر تکرار نشد و نزدیک به دو دهه طول کشید تا بار دیگر مخاطبان سینمای ایران شاهد رخ نمایی اثری باشند که کارگردان آن فعلا درباره اثرش حرف نمیزند؛ اثری که بلافاصله با اکران محدود در جشنواره فیلم فجر سی و دوم با هجمه ها و حاشیههای عجیبی رو به رو شد که مهم ترین آن نشان دادن تصویر حضرت عباس(ع) با بازی بهادر زمانی با تایید برخی از مراجع بود و البته احمدرضا درویش کارگردان خوش نام سینمای ایران نیز در همین اثنا بود که با وجود تمام فشارهایی که پیرامون اکران عمومی فیلم مواجه شد، راضی نشد که حتی یک فریم از صحنههای مربوط به حضرت عباس(ع) را حذف کند گرچه دیشب 5 اسفند در اکران فیلم در جشنواره رویش نسخه اصلاح شده این فیلم با کوتاه شدن 5 دقیقه آن به نمایش درآمد.
«روز رستاخیز» تازه ترین اثر سینمایی احمدرضا درویش بعد از تجربه سنگین دیگری چون «دوئل» است که در سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر در بخشهای مختلف با حرف و حدیثهای فراوان سیمرغهای متعددی از جمله بهترین فیلم، بهترین کارگردانی و بهترین بازیگری مرد را از آن خود کرد.
روایت سینمایی احمدرضا دوریش برای ساخت فیلم «روز رستاخیز» داستانی متفاوت از واقعه کربلا با محوریت بکیر فرزند حر بن یزید ریاحی است که به قیام حضرت سید الشهدا، خلافت یزید، نحوه به حکومت رسیدن عبید الله بن زیاد در کوفه و داستانکهایی با محوریت تاریخی آن دوران میپردازد.
آرش آصفی، پوریا پورسرخ، حسن پورشیرازی، فرهاد قائمیان، بابک حمیدیان، بهادر زمانی، یاور احمدی فر، انوشیروان ارجمند، انوش معظمی، کوروش زارعی، رویز پورحسینی، شقایق فراهانی، مهتاب کرامتی، لیلا بلوکات، زهره حمیدی، سروش گودرزی و سیدجواد یحیوی، محمود محکمی، سعید علیپور، امیر مولوی، علی جاویدفر، میرطاهر مظلومی، حمید جدیدی، قادر پزشکی، محمدرضا حقگو، علی عباسی، تورج فرامرزیان، بابک والی، رضا اکبری ارطه، ابراهیم سلطانی، خلیل الله خواجه نظام، پژمان جعفری سمرقندی تعدادی ازبازیگران ایرانی فیلم سینمایی هستند که در کنار بازیگرانی از کشورهای کویت، لبنان و سوریه از جمله جمال سلیمان، طلعت حمدی، رضوان عقیلی، فواد سرور، داود حسین، یوسف شکرجی و فواد ابراهیم به ایفای نقش پرداخته اند. این در حالی است که تقی علیقلی زاده تهیه کننده فیلم، موسسه فرهنگ تماشا، شرکت دلتا مدیا و شرکت آکوا فالز سرمایه گذاران این فیلم پرهزینه تاریخ سینمای ایران با هنرمندانی بین المللی هستند.
به هر ترتیب با همه اما و اگرها، با همه حاشیه ها و اظهار نظرات متفاوت از وزیر و نماینده مجلس تا مداحان و کارشناسان مذهبی این فیلم که به نظر میآید پخش سینمایی آن بر عهده حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی است سرانجام بعد از یک سال دوری از پرده نقرهای بار دیگر سه شنبه شب 5 اسفند ماه در بخش ویژه نهمین جشنواره فیلم کوتاه دینی رویش در سینما آزادی باز هم برای مخاطبانی محدود اکران شد. اکرانی که همچنان از تصویر شخصیت حضرت عباس(ع) با بازی بهادر زمانی استفاده شده و طبق گفته برخی از عوامل تولید فیلم غیر از تغییراتی محدود در تدوین فیلم با همان شکل به نمایش درامده در جشنواره فیلم فجر اکران شد. اکرانی که بازهم احمدرضا درویش ترجیح داد پیرامون آن صحبتی نکند و فقط بگوید: موضع من برابر این فیلم فقط سکوت است.
منتظر اکران عمومی هستم
بابک حمیدیان بازیگر دو شخصیت «یزید» و «عبید الله ابن زیاد» بعد از پایان نمایش فیلم به خبرنگار مهر گفت: تنها چیزی که میتوانم به آن اشاره کنم اینکه فیلم سینمایی «روز رستاخیز» باید اکران عمومی شود تا بتوان به درستی درباره آن صحبت کرد چرا که فقط عدهای محدود تاکنون درباره این فیلم سینمایی صحبت کرده اند و درباره آن به اظهار نظر پرداخته اند.
وی ادامه داد: این فیلم حداقل برای 80 میلیون مردم ایرانی ساخته شده و باید هرچه زودتر برای مردم ایران اکران شود تا آنها بتوانند نظرات خود را بیان کنند و ما از این نظرات ارزشمند استفاده کنیم. همه ما شیعه هستیم و این روایت را دوست داریم. این فیلم باید دیده شود. من برای این فیلم سیمرغ گرفتم و حالم به طور کلی برای حضور در آن خوب است.
بازیگر نقش حضرت عباس از واکنش مردم گفت
بهادر زمانی بازیگر نقش «حضرت ابوالفضل(ع)» نیز در حاشیه اکران ویژه فیلم «روز رستاخیز» توضیح داد: امروز وقتی بار دیگر فیلم را در کنار مخاطبان دیدم باز هم به این نتیجه رسیدم که گروه تمام تلاش خود را انجام داده تا مردم با اشتیاق بیشتری به دیدن این فیلم بیایند. برای ما هم مهم بود که بتوانیم واکنش مخاطب به فیلم را متوجه شویم. به هر ترتیب ما باید بر این باور باشیم که هیچ وقت هیچ فیلمی نتوانسته تمامیت یک موقعیت تاریخی را نشان دهد. این فیلم هم در حد بضاعت خود تمام تلاش خود را انجام داده تا گوشهای از ماجرای عظیم و ارزشمند قیام حضرت سید الشهدا(ع) را نشان دهد و من امیدوارم چون این کار از دل بر آمده بر دل مردم نیز بنشیند.
وی درباره حاشیههای پیرامون این فیلم نیز تصریح کرد: من در حد باور خودم درباره این حاشیهها پاسخ میدهم. بینید تصور من این است که تمامی واکنشهای ما نسبت به وقایع روزانهای که در آن حضور داریم برگرفته شده از آن چیزی است که پروردگار میخواهد. من به این باور رسیدم هیچ چیزی بدون خواست خداوند جا به جا نمیشود. ما این موضوع را هم باید در اندیشه مردم ببینیم اینکه تمام انگیزههای سازندگان اثر بر این مبنا بوده که محتوای اندیشهای و دینی فیلم روی مردم تاثیر داشته باشد و آنها باز هم بداند که مردان کربلا برای پاسداری از دین خود چه رشادتهایی انجام دادند. حال اگر با نشان دادن چهره حضرت عباس(ع) این مورد بتواند مورد پذیرش مردم قرار بگیرد که چه خوب اما اگر مردم قبول نکنند ما باید به نظر آنها احترام بگذاریم که مختار به پذیرش و یا عدم پذیرش باشند.
زلف من فعلا با نقش های منفی گره خورده است
انوش معظمی بازیگر نقش «شمر» در فیلم «روز رستاخیز» هم در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: «روز رستاخیز» یک قطره از اقیانوس وجود امام حسین(ع) است. آنچه در «روز رستاخیز» میبینیم نشان از ارادت به امام حسین(ع) و آل پیغمبر است. کربلا بینهایت زوایای پنهان دارد که میتوانیم آن را ببینیم و امیدوارم «روز رستاخیز» فتح بابی باشد که فیلمسازان دیگر هم به سراغ سوژه ارزشمند واقعه کربلا بروند چرا که هرچه برای سید الشهدا(ع) کاری را تولید کنیم بازهم کم است.
وی درباره اظهاراتی که فیلم سینمایی «روز رستاخیز» را با فیلم تازه اکران شده «محمد رسول الله(ص)» مقایسه میکند، تاکید کرد: فیلم «محمد رسولالله(ص)» در شرایط ویژهتری ساخته شده و به نظر من اتفاق فرخندهای هم برای سینمای ما است. از این سو «روز رستاخیز» هم با توجه به شرایط خاص خودش ساخته شد که باید به هر دو فیلم احترام گذاشت. هر دو فیلم به نظرم برای بیننده احساس مثبتی ایجاد میکند بنابراین تصور نمیکنم که این دو فیلم با هم مقایسه شوند.
معظمی درباره ایفای نقشهای منفی در آثار سینمایی تاریخی مذهبی گفت: فعلا که زلف ما با بازی در نقشهای منفی گره خورده است. البته من نقش مثبت هم میتوانم بازی کنم اما منتظرم فیلمسازان اعتماد کند و به من نقش مثبت بدهند.
حسن پور شیرازی بازیگر شخصیت «عمر بن سعد» نیز در پاسخ برای انگیزههای حضور خود در این فیلم سینمایی گفت: واقعا هر حرفی بوده در فیلم گفته شده و من صحبت خاصی پیرامون این موضوع ندارم فقط از دوستان منتقد میخواهم بعد از اکران این فیلم سینمایی با نقدهای خود ما را خوشحال کنند.