تصحیح یک اشتباه پژوهشی
رجوع به کتب تاریخی، زندگینامهها و حتی دانشنامهها و اشعار قدیمی آیینی نشان میدهد که تا پیش از تخریب خانههای میان حرمین، نام بینالحرمین مرسوم نبوده است. تنها نامی که از بینالحرمین دیده میشود، بازار بینالحرمین تهران است که در زمان قاجار ساخته شده و میان دو مسجد شاه و جامع تهران است.
پیش از ساخت بینالحرمین، آنجا محلهای مثل دیگر محلات کربلا بوده و بافتی قدیمی داشته است؛ کوچه پس کوچههای باریک و پیچ در پیچ و خانهها و مغازههای مردم. آیتﷲ سید محسن حکیم در این اندیشه بود که دو حرم را توسعه دهد و به یکدیگر متصل کند؛ اما تملک خانهها و مغازهها، هم هزینۀ هنگفتی داشت و هم رضایت مالکان سخت و دور از دسترس بود. در این میان، وجود برخی مدارس و مساجد نیز مسئله را دشوارتر میکرد.
مراحل ساخت بینالحرمین
در 1393 ق ادارۀ عتبات عالیات در عراق را وزارت اوقاف عراق به دست میگیرد و در سال 1400 ق کارگروهی برای بازسازی و توسعۀ حرمین تشکیل میشود.
صدام در محرم 1405 ق/1984 م با حضور در کربلا اعلام میکند که دهها میلیون دینار برای توسعۀ حرمین و نیز اتصالشان به میدان واحدی اختصاص خواهد داد. در این طرح اراضی و محلات اطراف حرم خریداری شد. مبلغ یک میلیون دینار عراقی – معادل 10 میلیون دلار برای توسعۀ حرمین و احداث بینالحرمین به استاندار کربلا داده شد.[1]
پس از دو سال، در سوم جمادی الثانی 1407 ق/1987 م بینالحرمین به همراه دیگر طرحهای توسعه حرمین – مانند تجدید طلاکاری گنبد حرم امام حسین (ع) – افتتاح شد.[2]
در طرح توسعۀ حرمین، خانهها، بازار و مغازهها به عرض 40 متر از بین رفت. در این میان برخی آثار تاریخی، مدارس علمیه و مساجد قدیمی و نیز برخی مقبرههای بزرگان تخریب شد.[3]
در دو طرف بینالحرمین، ساختمانهای تجاری ساخته شد. این ساختمانها تا سال 1991 م بودند. پس از انتفاضه با تخریب این ساختمانها، بینالحرمین گستردهتر شد.
اهمیت سیاسی و دیپلماتیک کربلا
بازسازی و توسعۀ عتبات عالیات، برای حکومت صدام نه فقط از جهت به دست آوردن حمایت شیعیان و قبایل شیعه اهمیت داشت، بلکه بسیاری از رؤسا و مسئولان کشورهای اسلامی در سفر به عراق به کربلا و دیگر عتبات میرفتند. بازدید مسئولان دیگر کشورها، نوعی انگیزۀ سیاسی بود تا حکومت صدام به عمران و بازسازی عتبات توجه کند. در دورۀ احمد حسن البکر و بعد در دورۀ صدام، بسیاری از رؤسای جمهور و مقامات دیگر کشورهای اسلامی به کربلا آمدند. جعفر النمیری و مشیر سید سوار رؤسای جمهور سودان، علی سالم الربیعی رئیس جمهور یمن، مأمون عبدالقیوم رئیس جمهور مالزی، محمد داوود خان رئیس جمهور افغانستان و بعدها حسن کونجی رئیس جمهور نیجریه و جودت صونای رئیس جمهور ترکیه در سفرشان به عراق، به زیارت امام حسین (ع) در کربلا نیز رفتند. در رژیم گذشته خاندان پهلوی مانند رضاشاه و محمدرضا شاه، غلامرضا، اشرف و فرح دیبا بارها به کربلا سفر کردند. صدام خود بارها در مناسبتهای گوناگون به کربلا سفر کرده است. این مسئله نشانگر آن است که کربلا نهتنها از جهت مذهبی، بلکه از جهت سیاسی نیز اهمیت دارد. اهمیت مذهبی و سیاسی – چه سیاست داخلی و چه خارجی – حکومت را به بازسازی ترغیب میکرد.
انتفاضه 1991 م
بعد از دو جنگ صدام با ایران و کویت و انزوای بینالمللی عراق، صدام زیارتهای دیپلماتیک از کربلا را تعطیل کرد و این بُعد از اهمیت سیاسی کربلا برای حکومت صدام از بین رفت. قیام شیعیان در انتفاضۀ 1991 م و حمله به کربلا، صدمات بسیاری به حرمین کربلا وارد ساخت. اگرچه سالهای بعد، حکومت صدام در پی بازسازی برآمد، اما تا زمان پس از صدام آثار حمله به حرمین کربلا دیده میشد. پس از انتفاضه و صدمات فراوان به حرم، بینالحرمین توسعه یافت. در 1415 ق/1994 م به همت شیعیان بغداد درختکاری بینالحرمین انجام شد.
در هر صورت بنای بینالحرمین به زمان دولت صدام باز میگردد که با تملک ساختمانهای میان دو حرم انجام گرفت و پس از آن اصطلاح «بینالحرمین» وارد ادبیات عاشورایی و آیینی شد.
نقد تاریخ بینالحرمین در دانش نامۀ امام حسین (ع)
در برخی منابع، ساخت بینالحرمین به پس از انتفاضه 1991 م و خرابیهای حرم ربط داده شده است؛ چنان که در دانشنامۀ امام حسین (ع) این گونه آمده است:
آخرین هجوم و تخریب و ایجاد تغییرات در حرم امام حسین (ع) و ابوالفضل العباس (ع)، در حکومت بعثیها، در شعبان 1412 ق (مارس 1991 م)، در انتفاضه و قیام مردم علیه حکومت بعثی اتفاق افتاد. چندین روز متوالی در شهرهای شیعه در جنوب عراق، به ویژه شهرهای مقدس کربلا و نجف، میان نیروهای بعثی و مردم، درگیری وجود داشت. در کربلا، بسیاری از مردم در خانههای میان حرم امام حسین (ع) و حرم حضرت عباس (ع)، پنهان شده بودند. زمانی که بعثیها غلبه کردند، تمام این محله و بازار میان آن (موسوم به بازار بینالحرمین) را تخریب و فضای میان دو حرم را کاملاً مسطح کردند؛ جایی که اکنون آن را «بینالحرمین» مینامند.[4]
با توجه به آنچه گفته شد، آنچه در دانشنامه آمده – و هیچ منبعی نیز ندارد – صحیح نیست و بینالحرمین پیش از انتفاضه ساخته شده بود.