سفری سخت که در طول تاریخ هیچ‌گاه ترک نشد سفری سخت که در طول تاریخ هیچ‌گاه ترک نشد

سفری سخت که در طول تاریخ هیچ‌گاه ترک نشد

پس از شهادت جانگداز سیدالشهدا (ع) زیارت بارگاه امام حسین (ع) سال به سال در بین شیعیان پررنگتر گشت. توصیه‌های ائمه اطهار (ع) و دیگر افراد شاخص جامعه در طول تاریخ باعث شد توده مردم بیشتر به زیارت امام حسین (ع) اهتمام کنند. در زمان امویان به دلیل آنکه زیارت ایشان یادآور جنایات بنی امیه در کربلا بود و بعدها هم در زمان عباسیان موجب قدرت گرفتن و پررنگ شدن جمعیت شیعیان و علویانی بود که مخالف عباسیان بودند. حکام به شدت با پدیده زیارت به مخالفت پرداخته و مانع انجام آن شدند اما توده مردم هیچ گاه دست از انجام این حرکت عبادی برنداشتند. در این پرونده با ابعاد سختی ها و اهتمام شیعیان به این امر در طول تاریخ آشنا می‌شوید.
تاریخ زیارت امام حسین (ع)

نخستین زائران قبر مطهر سیدالشهدا (ع)

محل قبر مطهر امام حسین (ع) و قتلگاه ایشان از لحظۀ شهادت و حتی پیش از آن، همواره مورد توجه بوده است.

موانع زیارت امام حسین در طول تاریخ

از دیدگاه شیعیان، کربلا برترین مکان روى زمین است. از این رو بیش از همۀ مکان‌های زیارتی، به کربلا ‌‌می‌روند. در طول تاریخ حکومت‌های ظالم کربلا را پایگاهی علیه ظلم و جور خود دیده‌اند؛ بنابراین همواره با زائران برخورد کرده‌‌اند تا به طریقی جلوی سیل جمعیت را بگیرند. موانعی که حاکمان جور ایجاد کرده‌اند، هیچگاه ‌‌تأثیر نداشت و شیعیان با تحمل خطرات جانی و مالی، مشتاقانه به زیارت امام حسین (ع) می‌رفتند و می‌روند.

پیاده تا کربلا؛ نگاهی به تاریخچه پیاده‌روی اربعین

زیارت اربعین از اعمال مهم و وِیژه شیعیان است که هر ساله شیعیان زیادی به صورت پیاده به سوی کربلا برای زیارت امام حسین (ع) می روند. این سنت از قدیم الایام درمیان شیعیان مرسوم بوده است. علمای شیعه هم به این امر اهتمام ویژه ورزیده اند.

فرهنگ سازی زیارت

پیامبر پایه گذار زیارت امام حسین (ع) و امام صادق فرهنگ ساز آن

پدیده زیارت در اکثر ادیان و دین اسلام مورد توجه و اهتمام است اما در شیعه این حرکت بسیار پررنگ و به عنوان شاخص برای شناخت شیعیان شده است. این فرهنگ و شاخص در توده شیعه از چه زمانی آغاز شد و چه چیزی باعث آن شد در یادداشت زیر به آن پرداخته ایم.

دیالکتیک «حاکم» و «حرم»؛ نگاهی دیگر به رفتار متقابل خلفا و ائمه شیعه درباره زیارت کربلا

واقعه کربلا از لحظه‌ای که به وقوع پیوست، به دلیل اهمیتش به یک نماد بی‌بدیل از مفاهیم متعدد اعتقادی، سیاسی و اجتماعی بدل شد و «سرمایه اجتماعی» شیعیان برای حفظ هویت مذهبی‌شان محسوب می‌شد. زیارت حرم مطهر سیداشهدا (ع) یک زیارت عادی نبود.

شلوغترین مسیر پر خطر

شاهان شیعه مذهب و زیارت امام حسین (ع)

در طول تاریخ زیارت امام حسین (ع) جایگاهی والا داشته است و پادشاهان شیعه چه از روی عقیده و چه برای مشروعیت حکومت خود به زیارت بارگاه مطهر ایشان می رفتند.

مسیر ها و چگونگی سفر زیارت امام حسین (ع) در دورانی که وسیله نقلیه امروزی وجود نداشت

در گذشته سفر به کربلا بسیار سخته بوده است گذشته از محدودیت هایی که حکومت ها ایجاد می کردند؛ خطر های طبیعی هم مانند وجود حیوانات درند و... موجب این سختی بوده است. آنچه در این مقاله به آن پرداخته ایم مسیر ها وچگونگی حرکت زوار ایرانی کربلا در دوره قاجار است.

آمار و ارقام تعداد زائران عتبات در زمان ناصرالدین شاه

ایرانیان از دیر باز به زیارت عتبات می رفتند. گزارش هایی از هماهنگی حکومت ایران و کشور های همسایه در این باره وجود دارد. که در یادداشت زیر گزارشی از آمار زائران عتبات در زمان ناصردین شاه است.

نگاهی دیگر

گزارش تصویری از زائران در طول تاریخ

در طول سالیان راه زیارت امام حسین (ع) همواره مملو از زائران ایشان بوده است. تصاویری که از قدیم الایام از شهر و مسیر نجف به کربلا گرفته شده است نشان دهنده حجم زیاد زوار کربلا است. تصاویری که در این گزارش مشاهده می کنیم تصاویری با عمر کمتر از 120 سال است.

۲ نظر
 
  • علی احمدیان ۱۳۹۵/۰۸/۱۴

    عاشق کربلاتم یاحسین دوست دارم درراه کربلایت بمیرم

  • شیرین ۱۳۹۵/۰۶/۱۱

    بر دل و جانم نوشته این سخن انا مجنون الحسین

فراموشی رمز عبور

ایمیل خود را وارد کنید

×
ارتباط با ما

پیام های خود را از این طریق برای ما ارسال نمایید.

×